dimecres, 7 de novembre del 2012

Pàdel: entrenament físic


No tot és futbol a les nostres vides, també hi ha altres esports que ens agraden practicar o simplement veure per TV i menjar-nos les ungles.

Amb aquest que anem a parlar, en la meva experiència personal en la meva curta vida esportiva, literalment m'he arruïnat els genolls jugant al Pàdel.

I per evitar lesions i altres temes més sobre l'entrenament físic per desenvolupar millor aquest joc, deixem millor que ens ho expliqui de primera mà Gustavo Balquinta, entrenador físic de la Selecció Argentina de Pàdel.

Comencem aquest espai desenvolupant i explicant el que fem cada dia, o gairebé tots que és entrenar.

Saber que és entrenar, com perquè i perquè, és saber optimitzar el temps i poder objectivar els nostres desitjos.





La necessitat de jugar cada vegada més ràpid, que el joc sigui agressiu i explosiu, per conseqüència que l'esport sigui espectacle, genera una necessitat, i és la d'entrenar físicament.

Jo a això li sumo una altra necessitat que la crec més important encara, que és la de la salut esportiva, la necessitat que el jugador pugui tenir plenitud física i continuïtat en la seva vida esportiva, crec tan important com la necessitat de vèncer.

No tenir aquesta continuïtat en l'entrenament, fa que cada retorn de lesió, hàgim de començar novament, que el procés s'interrompi i tornar a generar els valors que havíem guanyat, de manera que resumit, tornar a recuperar el temps invertit, que a causa de la lesió va ser temps perdut.

Per tant els vaig a deixar alguns conceptes importants i algunes definicions per començar a entendre i desmembrar que és i com és aquest meravellós món de l'entrenament.

Espero que els atrapi i que junts puguem seguir aprenent.

Què és entrenar físicament?

L'entrenament físic és l'aplicació d'un conjunt d'exercicis corporals, aliens als que s'utilitzen en la pràctica de l'esport en qüestió, dirigits racionalment a desenvolupar i millorar les capacitats i qualitats motores del jugador.

Per a què serveix?

Al PÀDEL se li donava molt poca importància a l'entrenament físic, perquè es creia que la tècnica ho era tot. Els jugadors de pàdel tenen un alt nivell tècnic en general, però hi ha vegades que el que decideix en moltes ocasions qui guanya un partit és la forma física. A més hi ha altres raons que enumero a continuació, per les quals cal entrenar físicament:

• Prevé lesions, ja que entrenar només tècnicament produeix descompensacions musculars, que amb un entrenament físic general de reforçament tendinós-lligamentós i muscular, no passa i alhora perllonga la vida útil de l'esportista.




• A qui s'inicia li facilita l'aprenentatge i l'assimilació tècnica del moviment, un clar exemple és que molts esportistes que tenen una bona tècnica dels cops més importants com la volea, el smash, en molt pocs entrenaments tècnics són capaços d'obtenir millores en la realització dels mateixes.





• Es milloren les parts febles del jugador. És molt normal tenir un jugador descompensat muscularment, que serà procliu a lesionar. Les cadenes musculars anteriors i posteriors han d'estar compensades i és difícil trobar un jugador complet físicament.

• S’allarga la vida esportiva del jugador estant més anys rendint a bon nivell.

• Desenvolupa al màxim les capacitats motores del jugador: força, resistència, velocitat i flexibilitat com així també les qualitats de l'esportista, coordinació, agilitat i equilibri dinàmic. Finalment desenvolupa les qualitats específiques de l'esport la força màxima, la velocitat de reacció, la força explosiva, la flexibilitat general, la resistència a la força explosiva, etc.





• Dóna seguretat i confiança en un mateix, saps que les forces no et van a abandonar. Entrenar físicament és preparar psicològicament. L'entrenament sistemàtic, li proporciona al jugador una gran capacitat volitiva, no caient en desànim, tornant-se perseverant i amb una moral al màxim, influint positivament en la seva psicologia.

N'hi ha que pensaven que els pesos agarrotan i resten velocitat i de córrer per terrenys diferents del lloc on es practica l'activitat esportiva, és cosa de bojos. I no estaven equivocats, gràcies a la constant evolució i l'aportació de la ciència, l'entrenament físic esportiu provocar un canvi, una ruptura en canviar quantitat per qualitat, i així, sessions de dues hores es redueixen a quaranta-cinc minuts de treball.

La planificació, periodització, corbes de compensació i supercompensació, etc, permeten al jugador arribar en la millor forma física als tornejos més importants, com així també poder recuperar-se d'una sessió a una altra i afrontar diferents càrregues i estímuls al dia oa la setmana.

Bé, deixem assegudes les bases de per què i perquè entrenar físicament, en el pròxim lliurament passarem a conèixer amb més profunditat quin tipus d'entrenament físic necessita un jugador de pàdel i com podem aconseguir-ho.

Els deixo una salutació i ens trobem en el pròxim entrenament.

Per dubtes o consultes em poden escriure a balquintagustavo@hotmail.com


/ / / / / / / / / /

Gustavo Balquinta

Entrenador Físic de la Selecció Argentina de Professionals i Juvenils de Pàdel.
Entrenador Físic Personal de Jugadors Professionals de Pàdel.
Va escriure i Dicta en Curs d'Entrenador Físic de Pàdel.
Director del Gimnàs Regatasgym de la Ciutat de la Plata, Buenos Aires, Argentina
Assessor de l'Entrenament Físic de Jugadors Professionals de Futbol.

Organització i dissertació en la 1 º Convenció Internacional de Pàdel, a Madrid, Espanya.
Autor del curs d'Entrenador Físic de Pàdel avalat per l'Associació Argentina de Pàdel (APA).
Autor del Sistema d'Entrenament Físic Interactiu en línia a Distància del
lloc www.padelcenter.com
Disertante sobre potència Aeròbica en les Jornades d'Entrenadors Platenses
al Cim de l'Esport Argentí Organitzat per la Municipalitat de la Plata.
Dicta clíniques d'entrenament de pàdel en diferents ciutats del país.
Desenvolupa les clíniques intensives d'entrenament al CeNARD a jugadors pre seleccionats de pàdel.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada